Jan 26, 2014

Survival life.. kelangsungan hidup

Kelangsungan hidup.. huii berat ke topik ni.
Tak ada apapa.. cuma bila terpandangkan pokok cili yang dah berbuah ni,
terasa bahawa semua makhluk punyai mekanisme survival ini, dengan izinNya..

Alkisah pokok cili ini, bukannya di tanam dengan sengaja.
Masa kenduri akikah baby beberapa bulan dulu, aktiviti rewang di buat di beranda sebelah ini..
wing kanan rumah bukan hotspot.. jarang duduk2 sebelah sini..
ada tak ada tiap weekend buat round check tgk rumput rampai,
hampagas cicak dan kawan2, longkang etc ada blockage ke tidak..

Lepas 2,3 minggu kejadian, dengan tm buatlah kerja2 cabut rumput halus2 ni.
Dah nampak ada beberapa anak cili tumbuh, juga anak pokok limau kasturi mungkin..
suspect, mesti biji cili tumpah ke lantai masa rewang tu.
so dengan excited ajak tm pindahkan ke pasu beberapa pokok tu..

siap beli pasu plastik, ajar tm siram pokok tiap pagi n petang.. suka dia..
katanya itu pokok dia.. masa tu ada beberapa y ditinggalkan,
sebab halus sangat takut mati..
Lepas2 tu biarkan je la pokok y tinggal tu.
X disiram n jaga langsung pun..
harapkan pokok tu sendiri pandai2lah cari sumber makanan..
Semalam tengok2..eh dah berbuah..
Alahai, terus bagi dia siraman percuma.. sayang tetiba tak memasal
Sedih pun ada.. tak terbela..eh apsal emo ni

Sedangkan y dibela bagai ni jadi macam ni?
Huhu... alahai..
kering kontang. bila kebergantungan dengan alam semulajadi tiada,
ditambah dengan kerajinan y nak membela, haa ini lah kesannya..
hehe sian pulak dengan pokok ni
Moralnya? Renung2kanlah

5 comments:

  1. xpe tanam balik lepas ni.make sure terbela hehehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. harapnya.. dahla y tak terbela mati, ada y tanam kat tanah teracun pulak .. aduhhh

      Delete
  2. Best2...nak masak gi petik je..bestnyer dok kg kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. best la jugak.. tapi mana pernah dapat memetiknya lagi.. hehe.. duk bandar pun boleh jg

      Delete